2016. október 23., vasárnap

Kotyogó tisztítás

Ezt az Ilsa kotyogót 2002-ben vásároltam Berlinben. Nap mint nap használom. A fogantyúját még az elején letéptem. Hiába figyelmeztettek a kávés szaküzletben, hogy sose a fogantyúval tekerjem a kotyogót. Én ott tekertem. Nem sokáig, mert letörött a hegesztés. Így is kiválóan működik! Időnként cserélem benne a gumit. Ha az elszíneződik, már az is befolyásolja a kávé minőségét.

Azért tisztítom gyakran a kotyogómat, mert a benne egyre jobban lerakódó kávényomoktól kevésbé lesz ízletes a kávé.

A tisztításhoz szükségem van:
- vízre
- dörzsi szivacsra
- pipa tisztítóra (500Ft 100db a dohányboltokban)
- törlőpapírra vagy törlőrongyra
- fogpiszkálóraElőször a kotyogó mindegyik részét jól átsikálom vizes dörzsi szivaccsal a mosogatóban. Utána a pipa tisztítót többször ki-be húzogatom mindkét lyukban. Majd fogpiszkálóval a résekben kapargálok lerakódást.Végül törlőpapírral vagy törlőronggyal minden részét áttörlöm a nedves kotyogónak. Mindig csodálkozom, hogy mennyi fekete izé lejön még a törlésnél. Ezt a törlős műveletet minden egyes kávékészítés után megcsinálom.
Most már jöhet az újhullámos kávé! Square Mile a Spéciből. :) Ehhez a két személyes kotyogóhoz 22-23 gramm kávét őrlök régi típusú kávéőrlővel. Akkor lesz jó, ha ilyen szépen lassan folyik ki a kávé.


                           
Nem várom meg, hogy minden víz kijöjjön, Kb. 40 ml-nél gyorsan hideg víz alá tartom a kotyogó alsó részét azért, hogy több kávé már ne folyjon ki. Utána forró vízzel előmelegített csészébe öntöm a kávét. Majd egy másik forró vízzel előmelegített eszpresszó csészébe átöntöm úgy, hogy az első csésze alján maradjon a zacc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése