2010. július 7., szerda

Főzzünk kávét kotyogóval!


Ahogyan a legjobb eszpresszógéppel is lehet jó alapanyagból rossz kávét készíteni, úgy a legjobb kotyogóval is lehet csúcs és kevésbé ízletes kávét produkálni. Rengeteg videó szemlélteti, hogyan is működik a kotyogó. (angolul: moka pot) Ezt okvetelnül nézzétek meg, ha még nem tudnátok: mik a kotyogó részei, hova kell tölteni a vizet, hova kell lapátolni a kávét.

Viszont nem találtam olyan videót, ami jobban kitérne a kotyogós kávékészítés finomságaira. Én is csak tanulgatom, de megosztanám Veletek saját tapasztalataimat:
A legtöbb helyen azt tanítják, hogy a kávé legyen közepesre darálva. Nekem az a tapasztalatom, hogy annál legyen finomabb. A végeredmény aromásabb lesz.


A víz legyen forró!
Kávé mennyiség: NEM SZABAD SPÓRÓLNI! Lehet, hogy így drágább, de sokkal finomabb lesz az eredmény. Fullra töltöm. De ez még mindig nem minden!


A kávé minél lassabban jöjjön le! Ez eltarthat pár percig. Elektromos tűzhelyen 3-as (6-os a legnagyobb) fokozaton főzöm le. Egy másik elektromos tűzhelyen, ahol 9-es a legnagyobb fokozat, ott 5-ösön. Gázon minél közepes legyen a láng.

Figyelem! Ott kell lenni a közelben. Amint halljuk, hogy kezd a víz mocorogni, nézzük, milyen gyorsasággal jelenik meg a kiöntőrészben a kávé. Ha gyors, tök híg lesz, sajna már késő, ebből nem lesz tuti kávé. Ha szép lassan előbújik a sűrű fekete nedű, reménykedhetünk.

Nem várom meg, hogy minden víz kijöjjön. Így kevesebb lesz a kávé mennyisége, viszont finomabb lesz az íze. Amint kész, vegyük le a tűzről, különben égett ízű lesz a kávé és lehet sikálgatni a kotyogó alsó részét... A kávé kész! Szép a fotó, de ilyen crema tuti nem lesz a kávén... ;)



Kotyogó tisztítás:
Teljesen szétszedni minél gyakrabban és mindent lesikálni róla. Használok pipa tisztítót, fültisztítót, fogpiszkálót, dörzsi szivacsot és papír törlőt. A szilikonos tömítő gumit pedig kb. félévente cserélem. Nagyobb bevásárlóközpontokban nagy választékban kapható. Viszem otthonró az enyémet és hozzámérem a boltban a tömítő gumikhoz.

Alumínium vagy rozsdamentes kotyogós kávéfőző?

Személy szerint én a rozsdamentes kotyogót preferálom, mert annyira gusztusosan néz ki. Az alumínium kotyogóval ugyanolyan jó kávét lehet készíteni és olcsóbban lehet beszerezni. Csak arra kell figyelni, hogy alumíniumot tilos a mosogatógépbe rakni! Mondjuk én a 13 éves rozsdamentes Ilsa kotyogómat talán egyszer raktam mosogatógépbe.

Jó kotyogós kávékészítést! :)

Ha Ti is szeretnétek Ilsa indukciós rozsdamentes acél kotyogót vagy rendeljetek Olaszországból vagy vásároljatok nálunk.


Ilsa indukciós kotyogók vásárolhatók Budapesten a Coffee Cat-ben:

Ilsa Omnia Express Indukzione tazze 2
12.900Ft

Ilsa Omnia Express Indukzione tazze 4
15.900Ft

Ilsa Omnia Express Indukzione tazze 6
18.500Ft

Coffee Cat
Bp. 1066 Ó utca 44.
Hétfőtől péntekig: 7.30-16.00
Szombat és Vasárnap: 9.00-14.00
Ünnepnapokon is nyitva a Coffee Cat. 🙂

17 megjegyzés:

  1. Én kipróbáltam a módszert, és tényleg csoda ízek jöttek elő! Érdemes kivárni, hogy lassan jöjjön ki a kávé, így aromásabb ízt kapunk.De azért a Coffeecat-feelinget nem pótolja...

    VálaszTörlés
  2. Lehet hülyeség a kérdés... Lehet olyat hogy kávé helyett teafüvet rakok bele? le fő egy "jó erős" tea? vagy lefő egyáltalán vmi? :)

    VálaszTörlés
  3. Húú, szerintem nem túl jó ötlet. De biztosan nem veszélyes és nem mérgező. Tehát próbáld ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Az mennyire megoldás h kevesebb kávét teszek egy háromfős kotyogósba? Én reggel csak egy személyként innék és a többit mindig ki kell önteni? Ha kevesebbet teszek és figyelek h kevés víz jöjjön le, az válasz bármire?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem jó, mert a lényeg, hogy a tartó szorosan meg legyen rakva, különben csak átfolyik a víz. Hogy minden víz kijöjjön belőle, nyugodtan megvárhatod, csak annyit kell beletenni amennyi jár :). Ráadásul azt mindig grammra ki lehet mérni konyhamérlegen, ami komoly kísérletezésre ad lehetőséget a mennyiséggel. Bár lehet egyszemélyeset kapni, ha nem akarsz venni, rakd meg jól a hármasat, és főzd le kevesebb vízzel! Így lesz egy-másfél adag tisztességes presszókávéd! !!Még egy fontos trükk, hogy megfordíthatod az alsó szűrőt, így kevesebb kávé is szépen kitölti!!

      Törlés
    2. Ha kevesebbet szeretnél beletölteni, akkor fordítsa meg az alsó szűrőt és tegyél alá egy távtartót.például pogácsaszaggatóból. Így lehet a 2 személyesből is 1 személyeset csinálni. Értelemszerűen feleannyi vizet önts bele.

      Törlés
  5. Hajhó!

    Ezt esetleg olvastad már a témában? Nekem eddig ez a telitalálat (kotyogó az utolsó előtti).

    http://blacksmithcoffee.com/pages/brewing-info

    Üdv!

    Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nagyon jó poszt! Majd átírom az enyémet valamikor. Már én is jó ideje forró vizet használok. :)

      Törlés
  6. Hello,

    volna egy kerdesem. Kaptunk ajandekba egy "kotyogos" kave fozot es szerettuk volna kiprobalni. Eloszor intuitivan probaltuk megoldani a helyzetet, de sajnos allandoan keresztulnyomja a zaccot is a vizbe. Ezutan probaltam utananezni mindenfele a neten es ekkor jottem ra,h. a mienk kicsit mas tipus mint a leirtakban.
    Nekunk az also reszbe bele van epitve mar eleve egy elektromos forraloresz, majd a viztartaly, majd amolyan duplacsoves tolcser amibe lehet tenni az also szurot a kavet majd a felso szurot. A tetejere viszont nem egy "kancso" alaku resz van csavarozva, hanem olyan nagy femkupak szeru fedoresz, amibol egy cso fut ki amin kivezetodik a kave a cseszebe. Ez a "kupak" nem csavarozva van menettel hanem raszoritva egy csavar segitsegevel. Nem tudom ismeros-e ez alapjan a konstrukcio. Probaltam allitani a gozszelepen(?) is de nem valtozott az eredmeny. Tudna valaki tanacsot adni mit csinalunk rosszul?

    Peti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sorry, én nem tudok. De egy ilyen dupla csövű kotyogót én is szívesen kipróbálnék! :)

      Törlés
  7. Ugye azt látja mindenki hogy a képen,nem kotyogó van.Nem minden kotyogó ami annak látszik.,)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazat adok az elöttem szólónak. A ma "kotyogós"-ként árult kávéfőzők nagyrésze nem igazi kotyogós. Régen ezek a készülékek gőzzel főzték a kávét, a maiak viszont csak átcsorgatják rajta a melegvizet. A fő külöbség az alsó részen látható. Amelyiknek csak egy szimpla tölcsér alakú a szűrője, az jó eséllyel nem kotyogós. Az igazinak ugyanis "dupla" csöve van. Pontosabban U alakú csöve, hogy ne a víz, hanem a fölötte keletkező gőz menjen át a kávén. Azt mondanom sem kell, hogy jelentős különbség van a kettő íze között.

      Törlés
    2. Köszönöm Kgb az észrevételt! :) Hol lehet dupla csövű kotyogót vásárolni?

      Törlés
  8. Butaságot ír Kgb.
    Gőzzel szerintetek lehet kávét készíteni?

    VálaszTörlés
  9. KGB ha gőz nem folyadék, tehát butasagot írsz. Jó kávét ami nem keserű legfeljebb 96 fokos vízzel lehet készíteni, tehát ha gőz is jelen van akkor az minimum 100 fokos víz, azaz tuti hogy egy égett keserű csersavas ital lesz a végeredmény.
    A kotyogó előnye az egyszerűsége mellett hogy némi nyomás alakul ki benne ami kicsit több aromát tud kioldani, valamint a durva szűrő miatt testebb lesz az ital, így otthoni körülmények között espresso jellegű ital készíthető vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csersav az nem savanyú (mint a savak általában)?
      Nekem egy kapszulás kávéfőzőm van, és ha a kapszulába visszatöltök igazi kávét, akkor azt savanyúra főzi...
      Ezért is vettem most egy kotyogósat. Hogy kipróbáljam az milyen...

      Törlés